Atentie la comisioanele 'trasnite' ale bancilor

Data publicarii: 02-09-2013 | Finante-Banci

Comisionul de interogare sold de 50 de eurocenti

Daca esti obisnuit sa iti verifici des soldul contului prin intermediul unui bancomat, ai face bine sa renunti la acest obicei, in cazul in care esti client BRD. Francezii au dat un nou inteles expresiei "informatia costa". Daca vrei informatii despre banii tai, BRD te spoliaza de cate 50 de eurocenti (2,2 lei) la fiecare interogare, probabil din cauza incarcaturii pe care aceasta simpla operatiune o pune asupra sistemului informatic.

Banca a stabilit nivelul acestui comision in euro chiar si pentru cardurile in lei, astfel ca, in timp ce taxeaza acerb clientii care vor sa stie cati bani au in cont, se apara si de riscul deprecierii leului - se scumpeste euro, creste si comisionul convertit in lei.

La cele mai multe banci, comisionul de interogare este intre 0,2 si 0,3 lei, iar la unele este 0.

Mai mult, BRD iti ia un euro daca faci o interogare la bancomatul altei banci. Daca mai pui si taxa de retragere de la alt bancomat de 1% din suma retrasa + 4 lei, o operatiune de interogare + retragere din masinile straine te lasa mai sarac cu aproape 10 lei. Clientii bancii numarul doi din Romania ar face bine sa nu ramana fara cash in zone in care nu exista bancomate BRD.

De altfel, nici pentru clientii BCR nu ar fi indicat. Banca cu mama austriaca le cere cel putin 6 lei + 0,1% pentru o retragere de la bancomatele altei banci. Ai nevoie rapid de 20 de lei pentru un taxi? Baga cardul de la BCR intr-un bancomat strain si taxa implicita este de 31%.

Cine te-a pus sa primesti bani in cont?

Un exemplu de gluma proasta de facut unui prieten este transferul unei sume mici in contului acestuia. S-ar putea sa plateasca un comision mai mare decat suma transferata. Practic, acest transfer este taxat la ambele capete - plateste si cel care trimite banii si cel care incaseaza.

Pentru incasarile interbancare, BCR percepe un comision de 4 lei. Pentru platile intrabancare la ghiseu, comisionul este tot de 4 lei, indiferent daca iti muti banii intre conturile tale, semn ca bitii se misca scump in sistemul informatic.

La BRD te costa 2 lei sa primesti bani in cont din alt cont deschis la BRD, si de la 3 la 10 lei de la alta banca.

Banca Transilvania nu se incurca sa faca diferente intr plati si incasari la nivelul comisioanelor. Costa 2,7 lei sa primesti pana la 50 din conturi deschise la alta banca, si 4,2 lei pentru pana la 1.000 de lei. Comisionul ajunge pana la 18 lei pentru sume mai mari. Pe clientii BT ii costa sa primeasca si bani in cont si din conturi deschise la BT: de la 1,5 lei la 8 lei.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: